https://sites.google.com/site/chechigocreate/bg/logo%20create%20live%20be%20-%20bulgarian.jpg


бг


Филми


Статии


Контакт


Фейсбук страница на Чечиго


Home

Летни фестивали в България през 2016
автор: Чечиго
Юни е, първият истински летен месец настъпи! Време е да се приготвим за дългите слънчеви дни и нощите под открито звездно небе. Тук ще намерим предложенията на Чечиго, които ще ни помогнат да се настроим по лятно-фестивално-календаровия пояс...

··· Юни ···
··· виж Юли ··· виж Август ···

Фестивал на розата, 3 - 5 Юни 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 380 м
местоположение ··· Казанлък, Благословената долина

Програмата на фестивала включва редица културни събития. Конкурсът „Царица Роза“ събира местните абитуриентки, известни с пословичните си красота и чар, ритуалът „Розобер и розоварене“ събира розоберачи в народни носии, групи за автентичен фолклор, кукери и танцови състави, които огласят розовите градини, а празнично карнавално шествие събира хиляди участници в пъстър карнавален спектакъл.

Meadows in the Mountains фестивал, 10 - 12 Юни 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 120 лв
надморска височина ··· 910 м
местоположение ··· с. Полковник Серафимово, Родопи

Съкровено и уникално изживяване, съчетаващо спиращ дъха пейзаж, жизнерадостно обкръжение, изтъкано от приятелски усмивки, и музикална палитра, преливаща от седемдесетарски рок през диско до ударен клубен саунд. Фестивалът се отличава с много чуждестранни гости, предимно от Великобритания, които създават интернационална атмосфера.

Kavarna Youth Fest, 11 - 12 Юни 2016

продължителност ··· 24 часа
цена ··· 
безплатно
надморска височина ··· 7 м
местоположение ··· Централен плаж, Каварна

Първият по рода си младежки фестивал в Каварна, съчетаващ в себе си връзката между изкуство, спорт и любимите активности на младежите. Връзката, която сплотява хората, прави ги по-добри и успява да промени в позитивна посока мисленето и погледа им към света. Фестивалът има за цел да пробуди духа на младите и да създаде вълна от позитивна енергия на едно от любимите места на България.

Водна кула арт фест, 16 - 25 Юни 2016

продължителност ··· 10 дена
местоположение ··· Много интересни места, София

Фестивал за съвременно изкуство и култура в алтернативни пространства. Тайните градски пространства – малко използвани, забравени, изпълнени с особена история - там ще можем да видим творчеството на над 100 световни и български артисти. Десетото юбилейно издание на Water Tower Art Fest е приготвило за нас редица събития и ще ни представи съвременни автори, работещи в сферата на визуалното изкуство, видео арт, музика, пърформанс, театрални и кино форми.

Francofolies. Благоевград17 - 18 Юни 2016

продължителност ··· 2 дена
цена ··· 
безплатно
надморска височина ··· 410 м
местоположение ··· централен площад „Георги Измирлиев“, Благоевград

Заедно с Ню Йорк, Монреал, Берлин, Спа, Буенос Айрес и Ла Рошел, където фестивалът е основан през 1985 г., Благоевград се нарежда в престижния списък с градове домакини на Les Francofolies de la Rochelle, най-големият международен музикален фестивал за съвременна франкофонска музика. Програмата включва концерт на голямата френска звезда ZAZ.

Фестивал на дивите цветя в Родопите20 - 28 Юни 2016

продължителност ··· 9 дена
местоположение ··· Смолянско, Родопи

Легендите разказват, че по обсипаните с орхидеи и иглики поляни са бродили самодиви, а местните знахари и днес събират дъхави билки по Еньовден. В месеца на билките и самодивите фестивалът си поставя за цел да вдъхнови интерес към диворастящите растения, да популяризира изкуството, културата и традициите, свързани с дивите цветя, да привлече туристи и допринесе за развитието на района.

Аймон tribal open-air, 24 - 26 Юни 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 
45 лв
надморска височина ··· 400 м
местоположение ··· язовир Копринка, Стара Планина

Музикалният сайкъделик еко-арт денс фестивал ще се проведе в магическите гори на Стара планина в близост до язовир Копринка. Древната планина позната още от тракийско време като Аймон е била дом на всички наши балкански предшественици. Балкан в превод от персийски език означава висок, който се извисява. Фестивалът ни кани да извисим заедно нашите вибрации и да отпразнуваме живота на това красиво място!

Zenith fusion festival, 24 - 26 Юни 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 
75 лв
надморска височина ··· 850 м
местоположение ··· с. Долен, Родопи

Бутиков фестивал с богата програма, чиято основна цел е да покаже най-добрите начини, по които традициите не просто оцеляват в настоящето, а и се развиват в бъдеще. Кулминацията в програмата ще бъдат концертите на най-актуалните български групи, които смесват фолклорна музика със съвременни жанрове. Ще се докоснем до артефакти, занаяти и изкуства, оцелели през вековете, като едновременно с това ще видим тяхното обещаващо бъдеще през призмата на модернизацията.

Wrong Fest, 25 - 26 Юни 2016

продължителност ··· 2 дена
цена ··· 
45 лв
надморска височина ··· 600 м
местоположение ··· Войнеговци, София

Събитието е с експериментален характер, като основната цел е подпомагането на българската рок и метъл сцена, но фестивалът има за амбиция да се популяризира и извън границите на България. Локацията е само на 16 км от центъра на София.

··· Юли ··· 
··· виж Юни ··· виж Август ···

WakeЪп! Open Air фестивал, 7 - 10 Юли 2016

продължителност ··· 4 дена
цена ··· 50 лв
надморска височина ··· 530 м
местоположение ··· край Кукленски манастир, Родопи

Богата палитра от съвременна музика, примесена с български традиции и младежки дух. Лекции, работилници, семинари, игри, музика на живо, електронна музика. Хамаци опънати сред вълшебна борова горичка, айляшки следобеди, дълги нощи, сън под звездите. Фестивал СъбудиСе!

"Събуди Se" (2015)
Wake Ъп фестивал, Музика, Природа, Хора, Изгрев

Bedouin Forest Carnival
, 8 - 10 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 40 лв
надморска височина ··· 420 м
местоположение ··· местност "Писаният камък", Стара Планина

Първото, пилотно издание на Bedouin Forest Carnival ще се проведе в живописния район на град Севлиево. Ще можем да се насладим на ъндърграуд електронна музика, представена от български и международни диджеи. Освен страхотна музика и празнична атмосфера, можем да очакваме и много развлечения, зони за отдих и приключения.


Artmospheric фестивал, 15 - 17 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 65 лв
надморска височина ··· 1240 м
местоположение ··· край хижа Тръстена, Стара планина

Съчетание между интелигентни ритми и мистична пространствена обстановка, светлина и визия във вълнуващо танцувално пътешествие. Горски музикални сцени, електронни проекти на живо, диджей сетове, 
експериментални концерти, импровизации, работилници. 
В близост лежат малиновите поляни на хижа Тръстена, източник на прекрасно сладко вино, което можем да пийваме на фестивала.

"Артмосферик" (2014)
Фестивал на открито, Музика, Природа, Хора, Малини


Роженски събор, 15 - 17 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 1410 м
местоположение ··· Роженски поляни, Родопи

Събитието, с участието на многолюдна публика и изпълнители, представя народната музика, обичаи, обредност, словесен фолклор, танци, облекла и носии. Това богатство носи радост, гордост, национално самосъзнание и насърчава издирването, съхраняването, популяризирането и разпространението на етнокултурата ни. Заедно с това наследство, съборът включва мащабно изложение на традиционния български поминък, животновъдството, представен в съвремието ни.

Broken Balkanz фестивал, 22 - 23 Юли 2016

продължителност ··· 2 дена
цена ··· 25 лв
надморска височина ··· 1500 м
местоположение ··· Стамболова поляна, Витоша

Музикален drum’n’bass фестивал провеждащ се от 2001 насам. Всяка година събитието приветства редица български и международни артисти за непрекъснат 40 часов бас маратон. В близост се намират редица примамливи дестинации като Боянската река, Боянския водопад и Златните мостове.

Бардово Бърдо фест, 28 - 31 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 1150 м
местоположение ··· с. Киселчово, Родопи

Ожулено коляно, аромат на окосена трева, прашен калдъръм… Баба подвиква и докато се обърнеш ти е набутала в ръката филия с лютеница „Хапни, баба, хапни, гладен да не останеш“! На поляната над село Киселчово ще имаме възможност да чуем някои от любимите съвременни бардове. Те ще изпълняват свои песни, но и ще припомнят мелодиите на младостта – под звездите и край огъня.

Свободен фестивал на безвремието
, 29 - 31 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 245 м
местоположение ··· с. Ъглен, Луковит

Три дни и три нощи ще се потопим в музика, игри, танци, алтернативни идеи, кино, театър, творчески работилници, йога и медитация. През цялото време на фестивала ще има щанд за свободни дрехи, книги и други вещи. Свободният фестивал има за цел да покаже, че един алтернативен свят е възможен, да подкрепи творческия потенциал на хората със свободен дух и да ги свърже един с друг.

Фестивал
 на боровинките
29 - 31 Юли 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 1480 м
местоположение ··· край хижа Амбарица, Стара Планина

Един фестивал с много боровинки и чудна музика, високо в планината - само за тези, които се осмелят да се изкачат. Когато мажем мекици с лилаво сладко на широките боровинкови поляни до хижата, заобиколени от благозвучни песни на хора и птички, разбираме че тричасовият пешеходен преход през вековните Троянски гори си е струвал всяко усилие.


··· Август ···
··· виж Юни ··· виж Юли ···

Bass Sea фестивал
4 - 7 Август 2016

продължителност ··· 4 дена
цена ··· 25 лв
надморска височина ··· 10 м
местоположение ··· Плажът, Варвара

Нов drum'n'bass фестивал, който ще се проведе на зашеметяващия плаж на Варвара. Там, където Странджа среща най-южната част на черноморието ни, е пълно с природни дадености галещи сетивата, а за енергичната басова музиката ще се погрижат организаторите от HMSU, които подготвят широк списък с именити международни диджей гости.

Гайдарско надсвирване - с. Гела, 6 - 7 Август 2016

продължителност ··· 2 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 1470 м
местоположение ··· Илинденски поляни, Родопи

Националният Илинденски събор, познат като гайдарското надсвирване на село Гела, се провежда всяка година през първите събота и неделя на Август. Целта на събора е да съхрани и популяризира автентичния родопски фолклор. Задължително условие за българските участници е изпълненията да са на каба гайда.

Electric Orpheus Festival, 12 - 14 Август 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 60 лв
надморска височина ··· 150 м
местоположение ··· на и под тепетата, Пловдив

Орфей овладя електричеството и се подготвя за спиращо дъха изпълнение! Това е новият български мултикултурен фестивал Electric Orpheus. Добре балансиран в музикално отношение с палитра от акустични пърформанси, банди с изпълнения на живо и диджеи. Фестивалът ще ни зарадва с изложби, изкуства, арт инсталации и концерти на различни градски локации. Традиция и съвременност в едно.

Фестивал на фолклорната носия Жеравна, 19 - 21 Август 2016

продължителност ··· 3 дена
цена ··· 15 лв
надморска височина ··· 630 м
местоположение ··· архитектурен резерват Жеравна, Стара планина

Главното изискване за прекрачване във фестивалната територия е да сме облечени във фолклорна носия. Забранено е внасянето и ползването на редица предмети от съвременния живот, като мобилни телефони и фотоапарати. Стремежът на организаторите е да постигнем типичната атмосфера от годините на националното ни възраждане в името на едно необикновено преживяване, богато на приятни емоции.

Smol Lake Fest, 19 - 20 Август 2016

продължителност ··· 2 дена
цена ··· 30 лв
надморска височина ··· 1750 м
местоположение ··· Смолянски езера, Родопи

Музикално-театрален фестивал, който ще се състои за пръв път с чудесната идея да помогне Родопския Драматичен Театър. Артистите подготвят за нас дневна програма с театрални модули, импровизации, игри и работилници. За вечерната програма ще се погрижат бандите и диджеите, които ще ни зарадват с изпълнения на живо и музикални сетове.

FUNCITY, 24 - 28 Август 2016

продължителност ··· 5 дена
цена ··· безплатно
надморска височина ··· 20 м
местоположение ··· Приморски парк, Варна

Основната цел фестивала е да даде пространство на младите да покажат своите таланти и интереси. FUNCITY е колекция от младежки събития, ориентирани както към широката общественост и младите граждани на Варна и България, така и към гостите на града. Отразявайки съвременните тенденции в забавленията на младите – музика, екстремни спортове, улични танци, нови форми на визуално и приложно изкуство, занаяти, семинари и предприемачество, фестивалът отговаря на бързо нарастващия интерес в обществото към значими събития, които излизат извън рамката на чистото забавление и имат социален фокус.

Беглика фест, 25 - 28 Август 2016

продължителност ··· 4 дена
цена ··· 65 лв
надморска височина ··· 1550 м
местоположение ··· язовир Голям Беглик, Родопи

Фестивалът предлага на посетителите си богато музикално преживяване, комбинирано със природо-съобразен начин на живот и възможността за участие в редица интересни семинари, иновативни игри и работилници. Може да поплуваме или покараме каяк в язовира, да опънем палатка сред благородните борови гори, да посетим планинския остров на Тишинавите, да се насладим на незабравими огнени вечери.

"Млада нощ, мъдро утро" (2015)
Приказка, Фестивал на открито, Беглика, Музика, Работилници, Родопи


"Островът на Тишинавтите" (2015)
Отвъд думите, Магия, Фестивал, Беглика, Родопи