https://sites.google.com/site/chechigocreate/bg/logo%20create%20live%20be%20-%20bulgarian.jpg


бг


Филми


Статии


Контакт


Фейсбук страница на Чечиго


Home

Случващото се в Турция, Ислямска държава и Кюрдистан
автор: Чечиго
Едно от най-горещите места в света сега е много близо до България. Нека видим какво се случва в Турция, където 3 основни лагера се борят за власт:

· държащия властта Реджеп Ердоган - той изповядва „старите норми" и крепи управлението си на основите на Исляма и преобладаващото консервативно и религиозно население на Турция, както и на успехите си в икономическо отношение при управлението на страната;
· „паралелната държава" на Фетхуллах Гюлен - тя изповядва „новите норми" и се крепи на идеята за светска държава. Движението на Гюлен, управлява световна мрежа от училища, медии и организации с милиарди долари зад гърба си с неясен произход. Работи задкулисно внедрявайки своите хора и идеология във властта. Поддържа се от управляващите в САЩ и ЕС, които тайно се надяват тя все пак да успее да завземе властта и в последствие да присъедини Турция към съюза;
· кюрдите - на територията на Турция те наброяват около 18 милиона. Само в Истанбул живеят над 3 млн Кюрди. Те са с персийски произход и езика им е индо-европейки, за разлика от турския. Съставляват цели 20% от населението на страната, но са политически репресирани и се опитват да завоюват повече права и дори автономност в източната част на Турция, където населението е предимно кюрдско.

    Ердоган жестикулиращ „rabaa", знакът на мюсюлманските братя
Ердоган знае за съществуването на „паралелна държава" и се страхува от нея. Той усеща на къде вървят световните тенденции и знае, че тя е най-големият му противник. Той успява да си осигури „демократично" спокойствие със силна цензура и контрол над медиите. Гюлен, свързаните с него политически движения, както и Работническата партия на кюрдите са обявени за "терористични" и забранени. Ердоган налага авторитаризъм. Свалянето му от власт е възможно чрез преврат или външна намеса.

Следва цитат от Nova TV от 16-ти Юли: Опит за военен преврат в Турция бе осуетен тази нощ. Правосъдният министър Бекир Боздаг заяви, че опитът за преврат е предприет от членовете на движението „Хизмет“, създадено от Фетулах Гюлен, обвиняван в антиправителствена дейност. Гюлен живее в изгнание в САЩ." В последствие в медиите се тиражира още една основна версия - че Ердоган сам е инсценирал преврата за да има оправдание, на базата на което да разчисти държавата от хората на Гюлен. Коя от версиите е истина не е от толкова голямо значение, колкото това, което се случва в последствие. Ердоган обяви извънредно положение, отмени временно конституцията на държавата и започна масова чистка. "Повече от 60 000 войници, полицаи, съдии, учители, университетски преподаватели както и държавни служители са задържани или биват разследвани във връзка с опита за преврат. Ердоган обвини САЩ и мюсюлманския духовник Фетхуллах Гюлен, който има много последователи в Турция. Ердоган нареди затварянето на хиляди частни училища, благотворителни организации и фондации, за които се предполага, че имат връзки с Гюлен." източник: DarikNews.bg

Броя на отстранените хора от държавната система е внушителен и е абсолютно доказателство за съществуването на „паралелна държава". В никакъв друг случай Ердоган не би отстранил толкова много хора, създавайки значително напрежение на домашна сцена, купища критики от останалия свят и силно негативен удар върху собствената си икономика, освен ако не е абсолютно наложително поради наличието на движение, вътре в държавата, насочено срещу него. Към момента Ердоган е силния човек на деня, но дали това ще продължи?

Тъй като Турция не е изолиран остров, а част от една глобална политическа мрежа, ще направим едно общаващо политическо разграничение между поддръжниците на така наречените „нови норми" и „стари норми" за да разберем кои са основните опоненти и застъпници на съседната ни държава на глобално ниво:

 Нови норми"  Стари Норми" 
Барак Обама, респективно САЩ
Хилари Клинтън, кандидат-президент на САЩ
Ангела Меркел, респективно Германия и ЕС
Украйна
Движението на Фетхуллах Гюлен за Турция
България (като подвластна държава на САЩ)
 Опозицията в САЩ
Доланд Тръмп, кандидат-президент на САЩ
Елизабет Втора, респективно Великобритания
Владимир Путин, респективно Русия
Реджеп Ердоган, респективно Турция
ДАЕШ (Ислямска държава)

Абревиатурата ДАЕШ идва от арабското наименование на „Ислямска държава”. Терористичната групировка мрази тази абревиатура, защото наподобява арабската дума „dahes” значеща „фанатик, който се опитва да наложи идеите си върху другите”. Към момента организацията владее земи в северна Сирия и северен Ирак на границата с юго-източна Турция. Знаете ли кой е най-активния противник на терористите, ежедневно сражаващ се с тях на бойното поле? Франция? Германия? САЩ? Русия? Може би Турция? Нито един от изброените. Сирия? Близо, но не. Това е Кюрдистан.

Политическа карта на Европа и Близкия изток, актуална към края на Юли 2016:

Кюрдите са най-многочислената нация в днешно време, която няма собствена държава. В световен мащаб кюрдите наброяват около 30 млн души. Територията на която живеят предимно кюрди е повече от 3 пъти по-голяма от тази на България. Разпределена е между Турция, Сирия,  Ирак и Иран. В една част от тази територия е простряла пипалата си терористичната мрежа на ДАЕШ.

Нека отново се върнем на Турция. Освен движението на Гюлен, Ердоган има още един силен противник в лицето на кюрдите, които се борят за права и автономия в рамките на анадолската държава. Турският лидер осъзнава, че не може да се бори сам срещу всички и намира стратегически партньор в лицето на терористите от ДАЕШ! Сделката между тях е следната:

· Ердоган осигурява на ИД оръжия, пари, свободно преминаване през границите на Турция, безнаказаност на членовете на терористичната организация от върховенството на закона;
· в замяна ДАЕШ предоставя на Ердоган иракски петрол, воюва срещу кюрдите, подкопавайки по този начин набиращите им сила и влияние, и не на последно място бива коз в ръцете на турския лидер при преговорите с Европа.

Налице са множество доказателства за това. Редица заловени и дезертирали от ДАЕШ мъже признават за партньорството между Турската държава и ИД. Официални показания за това са публикувани от медии в Сирия и Кюрдистан, източниците са ANHA и Firat News Agency. Потвърдено е и от изтекла информация от президента на Йордания, както и от изтекли секретни документи на ЦРУ. Членовете на ДАЕШ необезпокоявано преминават турските граници и имат стабилно присъствие под държавна опека в Истанбул, Анкара и юго-източна Турция. Има данни за главен член на ИД, отговорен за няколко бомбени атентата в Сирия, заловен от полицията при престрелка в източна Турция и впоследствие пуснат на свобода. Освен към Сирия и Ирак, турската граница за тези хора е широко отворена и към ЕС.

Защо това не се обсъжда в комерсиалните медии? Политическата практика от край време е истината да бъде крита от обществото. Защо САЩ и ЕС не правят нищо по въпроса? Правят - но го правят по техния си начин - задкулисно. За тяхна жалост опита за преврат бе осуетен и хората на Гюлен бяха взети под мушка. Точка за Ердоган, но това със сигурност не е края.