https://sites.google.com/site/chechigocreate/bg/logo%20create%20live%20be%20-%20bulgarian.jpg


бг


Филми


Статии


Контакт


Фейсбук страница на Чечиго


Home

Ключ за Виждане
автор: Чечиго
Настоящата статия е своеобразен ключ за филма
"Безбожен". С него зрителят ще може да види многоаспектно въпросния филм, цялото творчесто на Чечиго, както и механизма на интерпретация зад творческия процес въобще, тъй като ключът е универсален. Салвадор Дали казва "I am the first to be surprised and often terrified by the images that I see appear on my canvas" и аз споделям това мнение - не забравяйте че освен създател, аз съм и зрител на филмите си и виждайки ги, често се изненадвам и дори възхищавам от тях.

"Безбожен" бе заснет през 2015 г. от мен и мои приятели, докато бяхме на почивка в Добринище. Снимахме просто за удоволствие, планирах да направя филм, когато имам време. Година по-късно, отново се подготвяхме за Добринище и аз усетих, че времето да изкарам старите кадри "на светло" е дошло. Правейки филми аз често залагам не на предварително изготвен план, а на интуиция. Без значение дали съм зад камерата или зад компютъра, усетя ли потока на момента, започвам да го следвам и реализирам. Не знам какъв ще бъде крайния резултат, съсредоточавам се в мига, в движението. Така се раждат най-уникалните и стойностни резултати от моето творчеството.

Започвайки монтажа реших основният език на филма да е английския, както в повечето мои филми, защото искам творчеството ми да е отворено и достъпно, а и след като платформата на която се изявявам е интернет, е нормално да използвам неофициално официалният език на мрежата. Първоначалното, работно заглавие бе Dobrinishte, но след като селектирах кадрите осъзнах, че действието се развива предимно на пистите и около връх Безбог, а не в града. Мислех за адекватен превод на Безбог, защото Bezbog не само изглежда, а и звучи тъпо на английски. Nogod или Withoutgod също ми звучаха неприемливо и точно тогава Youtube ме изненада с песен на Faithless. Така се роди идеята за заглавието на филма - Godless.

В последствие реших целия филм да се развива в една въображаема реалност, където имената на градовете, планините и върховете са фантастични (но забележете - резониращи с истинските). Установих че значението на името Добринище е града на добрините. А добрина на английски е goodness. Така се роди името на града - Goodnessy. Освен че резонира визуално с Godless, интересен факт е, че на английски "My goodness!" означава "Боже мой!". Стигайки до името на планината, основното място където се развива действието, бях изненадан от серия синхроничности. Пирин всъщност означава Перун, митологичния бог на светкавиците и гръмотевиците. Всеки, който се интересува от митология знае, че древните божества присъстват в митовете на почти всички народи, но под различни имена. В случая Перун е славянското наименование на Зевс (в Гърция), Тор (в Скандинавия) и внимание - Юпитер (в Рим). В този момент бях завършил около половината от визуалната арт част на филма, която силно наподобява повърхността на планетата Юпитер.

Тя не случайно е кръстена на бога на гръмотевиците, смята се че известното Голямо червено петно на планетата е огромна, непрестанна буря.  Всички визии, наподобяващи цветовете на Юпитер са всъщност огледални кадри в негатив на планината, на Пирин, на Перун, на същото божество като Юпитер. Връзката може да бъде проследена и лингвистично:
п-и-р-и-н ~ п-е-р-у-ню-п-и-т-е-р.

Поредната синхроничност е в текста на саундтрака. Без да го нагласям нарочно, точно преди момента когато започват Юпитер визиите се пее "you know it is frightening, you know it’s like lightning" в превод "ти знаеш плашещо е, ти знаеш то е като светкавица". Да, богът на бурята може да е суров и плашещ, но е и справедлив. Той е почитан и като бог на плодородието, а неговите въплъщения Зевс, Перун и т.н. са били върховните божества в народите си. Не случайно Зевс е живял на Олимп (Олимп и Пирин са почти близнаци, най-високите им върхове имат разлика във височината от само 1 метър).

В една от визиите на повърхността на Юпитер се появяват очи (огледална визия на планината и слънцето). Юпитер (Пирин) е буквално олицетворен(а). Планината е изобразена като метафора на бога на бурята. Тя може да бъде сурова, плашеща и наказваща, но може да бъде и благосклонна, необятно красива и обожествявана. Всеки който отива там: скиор, сноубордист, турист или планинар, следва да е наясно с това. Филмът има 4 ключови думи, а именно #ski, #snowboard, #trip и #jupiter. Докато първите два ключа могат да бъдат лесно забелязани и интерпретирани, то вторите два са тези, които имат по-дълбоко значение. Trip освен пътешествие в обикновения смисъл на думата, като разходка в планината, означава и пътешествие във въображението.

Някой би казал, че ако българското име на филма бе "Безбог" това би бил чудесен пример за реверсивна психология, тъй като филмът е съсбог, даже с няколко божества. Но идеята ми бе друга - заглавието е "Безбожен" заради фразата, изписана по време на Юпитер визиите. Фразата гласи, че "Бог е безбожен" (GOD IS GODLESS)Защо смятам така? Нека приемем, че аз съм Бог. Тогава аз ще съм безбожен, аз няма да вярвам в себе си, защото просто ще знам за себе си. Колкото повече знам, толкова по-малко вярвам, а бивайки върховното съзнание, аз знам всичко и нямам нужда от вяра. Все пак има вариант да бъда набожен - ако съм забравил за себе си. Забравата за мен е източника на вярата, както и на всички религозни системи. Те имат силата да ни оплитат в мрежите на още по-голяма забрава и заблуда, но могат и да ни помогнат да си спомним. Всичко зависи от интерпретатора, всичко зависи от самия теб. Филмът завършва с нощното звездно небе, символизиращо множеството божества, в които човечеството вярва. И все пак тогава се появява и името Му за да ни припомни, че той е "Безбожен".


Може би наглед това творение е просто записана ски екскурзия на група приятели, но всъщност то се простира отвъд това. Ключът се състои в това да гледаш отвъд повърхността и да се довериш на интуицията си за да видиш. Авторът може да е имал точно определена идея, но ако ти видиш нещо друго, това не означава че си сгрешил. Многоаспектността е фина функция на изкуството. То може да има много лица, но най-ключовите лица за теб, са тези които ти си видял. И помни че да виждаш е повече от това да гледаш. Чрез творчество си, съзнателно и подсъзнателно аз споделям безценно знание, което може да бъде интерпретирано с правилния ключАко някой "случайно" си е помислил, че очилата на Чечиго символизират ключа за виждане, то този някой е познал :) Ключът вече е в теб.